Očkovanie COVID-19 – denne odpovedám, tu sú fakty. Viacej klikni….

Aktualizované k 12.5.2021: Ministerstvo zdravotníctva SR pozastavilo podávanie prvej dávky vakcíny AstraZeneca. Dôvodom sú nepravidelné dodávky a potreba preočkovania druhou dávkou.

V Čakárni uvoľnili vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna už aj pre vekovú skupinu 35-44 rokov. Znamená to, že ak patríte do danej vekovej skupiny. a doposiaľ ste čakali na AstraZenecu, budete vám pridelená iná vakcína.

Zároveň ohlásili zmeny v nasledujúce zmeny v očkovacej stratégií, ktoré by mali začať platiť pravdepodobne od 1.6.2021:

  • v rámci registračného formulára si budete môcť vybrať vakcíny, ktorými ste ochotní sa dať očkovať
  • do očkovania budú zapojení aj všeobecní doktori, ktorí dostanú všetky typy vakcín okrem Pfizer/BioNTech.

 

 

Čo ak som dostal/a prvú dávku vakcíny od spoločnosti AstraZeneca?

Je treba zachovať chladnú hlavu a neprepadnúť panike. Naďalej platí, že riziko výskytu krvných zrazenín po očkovaní je extrémne nízke, a pri ochorení na COVID-19 je riziko niekoľkonásobne vyššie.

Napriek tomu je potrebné sledovať, či sa u vás neprejaví jeden, alebo viac z nasledujúcich symptómov v týždňoch po očkovaní (najčastejšie sa prejavujú približne do dvoch týždňov po očkovaní):

  • dýchavičnosť
  • bolesť hrudníka
  • opuch nôh
  • pretrvávajúca bolesť brucha
  • neurologické symptómy, ako napr. pretrvávajúca silná bolesť hlavy alebo rozmazané videnie
  • malé krvné škvrny pod pokožkou mimo miesta vpichu

V prípade, že sa u vás tieto príznaky vyskytli, treba okamžite vyhľadať odbornú pomoc!

 

Mám sa báť druhej dávky vakcíny od spoločnosti AstraZeneca?

Nie.

Pri mRNA vakcínach (Pfizer/BioNTech a Moderna) platí, že vedľajšie účinky sa prejavujú silnejšie po druhej dávke, no pri vektorových vakcínach, akou je aj AstraZeneca, sú po druhej dávke vedľajšie účinky miernejšie.

To platí aj pri krvných zrazeninách – kým po prvej dávke je riziko krvných zrazením odhadované medzi 1 z 100 – 250 tisíc ľudí, na základe dát z Veľkej Británie je riziko výskytu krvných zrazením po druhej dávke menej ako 1 z milióna.

 

Aký je rozdiel medzi vakcínami Moderna a Pfizer/BioNTech?

Takmer žiadny. Kým vakcíne od spoločnosti Pfizer/BioNTech dôveruje 71.1% Slovákov, vakcíne od spoločnosti Moderna verí len 58.8% opýtaných (podľa prieskumu agentúry Focus).

Obe vakcíny sú pritom založené na mRNA technológii a majú podobnú účinnosť – Pfizer/BioNTech 95%, Moderna 94.1% (v rámci štatistickej chyby), a taktiež majú rovnaké vedľajšie účinky.

Jediný zásadný rozdiel je, že Moderna sa môže skladovať pri -20°C, zatiaľ čo Pfizer/BioNTech je potrebné udržiavať pri teplote -70°C. Tento rozdiel má vplyv len na vakcinačné centrá, nie na očkovancov.

 

Som tehotná. Môžem sa dať očkovať?

Klinické štúdie zamerané na očkovanie tehotných žien aktuálne prebiehajú, ale napriek tomu množstvo tehotných žien už zaočkovaných je. Ak sa teda tehotná žena chce dať zaočkovať, môže.

Bratislavský samosprávny kraj otvoril náhradnícky zoznam aj pre tehotné v druhom aj treťom trimestri. BSK tehotným ženám prideľuje vakcínu Pfizer/BioNTech.

„Ideálny je 3. trimester, kedy je už dieťa zrelé. V 2. trimestri očkujeme len s vysloveným odhodlaním budúcej mamičky, ktorá si očkovanie sama žiada. Napríklad k nám prišla tehotná v 2. trimestri, ktorá predtým prekonala COVID-19. Povedala, že už to nechce zažiť, preto sa chce dať zaočkovať. Prvému trimestru sa ale vyhýbame, pretože plod je ešte nezrelý. Budúcim mamičkám v tomto prípade odporúčame neskorší čas gravidity,“ priblížil Juraj Štekláč, podpredseda pre oblasť zdravotníctva BSK.

Ďalej však BSK uvádza, že o očkovaní musí vedieť a odsúhlasiť ho gynekológ.

 

Stále však platí to, že najlepšia vakcína je tá, ku ktorej sa viete dostať najrýchlejšie.

 

Zdroje:

https://dennikn.sk/minuta/2386959/?ref=mwat

https://www.sukl.sk/buxus/docs/Bezpecnost_liekov/SmPC_Comirnaty_IB_16.pdf

https://www.sukl.sk/buxus/docs/Bezpecnost_liekov/SPC_COVID-19_Vakcina_Moderna_Zdravotnici_update.pdf

https://dennikn.sk/2376940/prieskum-nepotvrdil-ze-by-sa-vakcin-najviac-bali-na-vychode-sputniku-v-veria-najma-dochodcovia-a-nasi-madari/

https://www.aktuality.sk/clanok/890093/koornavirus-ministerstvo-pozastavilo-ockovanie-vakcinou-od-astrazeneca/

https://bratislavskykraj.sk/rozsirujeme-zoznam-nahradnikov-na-ockovanie-uprednostnene-budu-aj-buduce-mamicky/

https://www.bbc.com/news/explainers-56665396

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30383-7/fulltext

https://www.sukl.sk/buxus/docs/Bezpecnost_liekov/DHPC_vakci%CC%81na_final_sk_12.4.2021_afterSUKL_MHiqvia.pdf

https://www.ema.europa.eu/en/news/astrazenecas-covid-19-vaccine-ema-finds-possible-link-very-rare-cases-unusual-blood-clots-low-blood

15 apr 2021|